Veiligheid
Scholen in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs zijn verplicht zorg te dragen voor een veilige school. Dat staat in de wet Veiligheid op school. Deze heeft tot doel pesten aan te pakken en de veiligheid voor leerlingen op school te vergroten.
Een sociaal veilige school vraagt om een doorgaand proces op de volgende velden:
- Een gezamenlijk ontwikkelde en gekende visie, kernwaarden, en afspraken;
Dit hebben wij omschreven in ons Veiligheidsbeleid
- Inzicht in de veiligheidsbeleving, incidenten en mogelijke risico’s;
We monitoren dit o.a. aan de hand van de Veiligheidsmonitor en de Incidentenregistratie
- Het scheppen van voorwaarden, beleggen van taken en samenwerken met alle betrokkenen;
We hebben een Werkgroep "Pedagogisch klimaat", binnen de gehele school 3 vertrouwenspersonen en werken samen met o.a. GGD, jeugdzorg en de gemeente.
- Positief pedagogisch handelen;
We werken volgens de Fides methodiek (kwaliteitskaart "Rol van de leerkracht")
- Preventieve activiteiten en programma’s in de school;
We sluiten aan en hebben aanbod passend bij de fases van groepsvorming (kwaliteitskaart Pedagogisch klimaat)
- Tijdig signaleren van en effectief handelen bij grensoverschrijdend gedrag;
We maken hierbij gebruik van een procesplan "gedrag".
Rapport veiligheid 2023 (leerling)
Vertrouwenspersonen
Voor ouders en leerlingen is het van belang dat zij bij iemand terecht kunnen op school als zij te maken krijgen met bijvoorbeeld ongewenst gedrag, pesten of andere zorgen.
Op onze school zijn er 3 vertrouwenspersonen waar leerlingen en/of ouders terecht kunnen. Jaarlijks stellen de vertrouwenspersonen zich voor in alle groepen. Ook zijn zij actief binnen de werkgroep "Pedagogisch klimaat".
We steken met de vertrouwenspersonen in op een laagdrempelige, vertrouwelijke basisvoorziening in de school, waarbij we ouders professioneel kunnen begeleiden in de klachtenprocedure of waarbij we hen (of de leerling) kunnen ondersteunen en adviseren in de te nemen stappen.
Onze vertrouwenspersonen zijn:
Anjes: a.franke@stgboom.nl
Eva: e.lopescardozo@stgboom.nl
Carolijn: c.vanrooij@stgboom.nl



Handle with Care
Handle with Care is een initiatief om kinderen die thuis betrokken zijn bij huiselijk geweld snel te steunen om zo de korte en lange termijneffecten van huiselijk geweld tegen te gaan. Handle with Care richt zich op snelle sociale steun op school voor kinderen van vier tot achttien jaar die te maken hebben met huiselijk geweld en kindermishandeling.
Wij doen mee aan ‘Handle with Care’; een werkwijze waarin leerlingen die huiselijk geweld en/of kindermishandeling hebben meegemaakt en waarbij de politie is ingeschakeld, zo snel als mogelijk op school steun wordt geboden. Uit onderzoek blijkt dat dit veel verschil uitmaakt voor kinderen.
Scholen worden geïnformeerd door middel van een ‘Handle with Care-signaal’. Als de politie voor een situatie van huiselijk geweld wordt ingeschakeld, dan kan het zijn dat zij een melding doorgeven aan Veilig Thuis. Zij geven daarbij ook aan dat er kinderen aanwezig waren. Veilig Thuis zal dan op verzoek van de gemeente een HwC signaal doorgeven. De gemeente, die weet waar het kind op school zit, zorgt ervoor dat de school ditHwC signaal krijgt.
Bijzonderheden en details over de huiselijke situatie worden niet aan school meegedeeld.
Als school gaan wij heel zorgvuldig om met het signaal. Het signaal delen we alleen met de collega’s die hierover geïnformeerd moeten worden. Bovendien slaan we het signaal niet op en registreren we het niet in een systeem. Het doel van ‘Handle with Care’is puur om de leerling na huiselijk geweld de ondersteuning te bieden die hij of zij nodig heeft. Het signaal is daarom nergens terug te vinden.